Titokzatos bőrbetegség – A Rosacea

1581
HOZZÁSZÓLÁS:

A ‘rosacea’ meglehetősen gyakori bőrprobléma: húsz emberből egyet érint – persze nem egyforma mértékben. Sokan egész életükben nem jönnek rá, hogy ez a bajuk. Körülbelül háromszor annyi nő szenved tőle, mint férfi. Az  érintettek többnyire világos bőrű, 30 és 50 év közötti személyek. Hogy valójában mi okozza ezt a betegséget, azt mindmáig nem sikerült egyértelműen kideríteni. rosacea-mstindigo-694x283

Kialakulása, illetve súlyosbodása, összefügg a véredények kitágulásával.  Azok  tényezők tehát, amelyek a véredények tágulásához vezetnek, a jelek szerint elősegítik a rosacea megjelenését és az állapot romlását.

Egyes kutatások szerint a betegségben szenvedő személyek nagy részénél fokozott faggyútermelés tapasztalható (a faggyú az az anyag, amely síkosítja a bőrt és megakadályozza a kiszáradástól), más kutatások azonban nem ezt támasztják alá:

  • A jelenlegi tudományos ismeretek szerint a rosacea összefüggésbe hozható a gyomorsav-termelődéssel. A ’20-as évektől folynak a vizsgálatok ezen a területen, melyek során azt tapasztalták, hogy a betegségben szenvedők közül sokak szervezete nem termel elegendő gyomorsavat. Az évtizedek során arra is felfigyeltek , hogy ha a betegek az étkezés mellé sósavat kapnak, bőrpanaszaik enyhülnek.
  • Ezzel a tapasztalattal összhangban áll az a feltételezés, miszerint stressz hatására súlyosbodnak a tünetek. Logikus következtetés, hiszen stressz hatására valóban mérséklődik a gyomorsav-termelés.
  • Számos bizonyíték szól amellett, hogy amennyiben a betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő lipáz enzimet (a zsírok lebontásáért felelős), akkor a tünetek kialakulására nagyobb esély mutatkozik. Amennyiben helyre áll az enzimtermelés, a betegek tünetei csökkennek.
  • Más vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a rosacea a B-vitaminok hiányának is betudható.
  • Már a múlt század derekán feltételezték egyes kutatók, a ‘demodex folliculorum’ nevű bőratka felelősségét a betegség kialakulásában. Egy finn vizsgálat demonstrálta, hogy a ‘demodex atka’ igen is képes azt a gyulladást okozni, amely a betegség kialakulásával összefügg.
  • Már önmagában a betegség tudományos neve is igen megtévesztő: Az ‘acne rosacea’-nak ugyanis vajmi kevés köze van az ‘acne vulgarishoz’, vagyis az aknéhoz.

1581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27759

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]